Krčma kod Ace
1792 Objavljeno 30 oktobar 2017 Autor: Vidosav Đurđević

Pčelinje proizvode često nazivamo darovima prirode. Od pamtivijeka su se pčelinji proizvodi koristili kao hrana i lijek u svakodnevnom životu. Pozitivni učinci meda, propolisa, matične mliječi, pčelinjeg voska, pčelinjeg otrova i ostalih proizvoda pčelarstva oduvijek su imali značajno mjesto u očuvanju zdravlja ljudskog organizma.

I današnji čovjek se u svrhu preventivnog djelovanja na zdravlje, ali i u svrhu liječenja sve više opredeljuje da pored službene medicine, primijeni neki od načina liječenja komplementarnom i alternativnom medicinom. To je po definiciji heterogeni zbir terapijskih supstanci i tehnika baziranih na teoriji i sistemu razumjevanja koji nije u skladu sa zapadnim modelom medicinske nauke i prakse. Jedan od tih načina je apiterapija.

To je nauka, o tome kako se pomoću pčelinjih proizvoda (apiproizvodi) čuva i jača zdravlje. Ona pomaže i olakšava djelovanje farmaceutskih lijekova jačajući imunitet tijela. Ovi proizvodi danas postaju sve važniji, naročito u borbi protiv hroničnih bolesti koje su jedan od najvećih javno zdravstvenih problema u razvijenim, ali i u nerazvijenim zemljama. Hronične bolesti uzrokuju preko 60% smrtnosti u svijetu, a najzastupljenije su u zemljama sa niskim i srednje visokim dohotkom. Zato su med i pčelinji proizvodi koji imaju pozitivan biološki učinak postali sve traženiji proizvodi.

Med

Jedna od najranije uočenih pozitivnih svojstava meda je inhibicijsko delovanje na mikroorgnizme, djeluje baktericidno i bakteriostatski na širok spektar bakterija, od kojih su mnoge patogene. Novije studije pokazale su da anti-mikrobne komponente meda inhibiraju razvoj bakterije Heliobacter pylori u organizmu, glavnog uzročnika povreda želuca i gastritisa, te ubrzavaju oporavak osoba oboljelih od gastroenteritisa i virusnih infekcija. Med poboljšava asimilaciju hrane i koristan je za hronične i infektivne probavne probleme kao što su zatvor, čir i poremećaji s jetrom. Poznat je kao vrlo dobar lijek za prehlade, grlo i bronhijalne nadražaje i infekcije.

Postoje i dokazi da smanjuje i leči kataraktu, konjuktivitis i različite probleme s rožnicom ukoliko se implicira direktno na oko. Vitamini u medu od velikog su značaja za liječenje akutnih i hroničnih upala bubrega. Na nervni sistem, mozak i umni rad med djeluje neposredno i posredno. Neposredno, med djeluje na mozak zahvaljujući sadržaju fosfora, željeza i eteričnih ulja. Posredno djelovanje je u sposobnosti meda učiniti rad srca jačim i energičnijim. Med pomaže u liječenju pluća, herpesa, ima probiotski učinak i sve u svemu, ne zovu ga bez razloga prirodnim lijekom.

Polen i propolis

I drugi pčelinji proizvodi nose slična ili druga ljekovita svojstva, pa na primer polen često nazivaju „jedinom savršenom kompletnom hranom“. Polen može poboljšati fizičke performanse i sposobnosti sportista i starijih osoba, kao i gastroenterološko zdravlje i zdravlje jetre.

Zbog sadržaja biljnih sterola može imati pozitivne učinke pri razvijanju različitih vrsta tumora, tumora prostate, dojke i debelog crijeva. Povećava plodnost, povećava broj leukocita i eritrocita, poboljšava cirkulaciju, ima biostimulativna i regenerativna svojstva, naročito za jetru. Ima antibakterijsko svojstvo na gram-negativne bakterije, pomaže kod želučano-crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih puteva, djeluje na smanjenje triglicerida, usporava starenje, stimulira apetit, održava homeostazu organizma, povećava otpornost na bolesti, jača koronarne arterije, mišićno tkivo i srce, djelotvoran je kod iscrpljenosti, poboljšava vid i potiče rast kose.

Najpoznatije i opsežno testirano svojstvo propolisa je njegova antibakterijska aktivnost. Regeneriše nosno tkivo, kosti, zubnu pulpu, ima anestetičko, hepatoprotektivno, imuno protektivno svojstvo, podstiče detoksikaciju jetre i antioksidativan je.

Pčelinji proizvodi kao hrana

Kao hrana, med je najefikasniji kao brzi izvor energije, jer ga uglavnom čine ugljenohidrati. U prehrani se koristi u neprerađenom obliku, kao tekući, kristalizovan ili u saću. U ovim formama koristi se u medicini, kao hrana ili integrisan u različite proizvode. Svejedno je da li ove proizvode izrađuju pčelari u svojim pčelarskim radioinicama ili se koristi u prehrambenoj industriji, med je poželjan u prehrani.

U maštovitim kombinacijama sa orasima, bademima, smokvama, raznim sjemenkama naši pčelari prave izuzetno hranjive i ukusne proizvode, a kao sirovina za prehrambenu industriju (pekarska, konditorska, proizvodnja bombona, marmelada, džemova, namaza, napitaka, mliječnih proizvoda) daje proizvodu dodatnu vrijednost i poboljšava svojstva proizvoda.

Na primjer u pekarstvu, med daje mekoću proizvodima, sunđerast izgled, daje kristalizaciju koja duže traje, proizvod koji sadrži med suši se sporije i ima manju tendenciju lomljenja, daje ujednačenost proizvodu kod pečenja sa finom smeđom bojom i pri nižoj temperaturi, a poboljšava se aroma i kod malog udjela meda (iznad 6% od težine brašna) u keksima, biskvitima, specijalnim vrstama hljeba i sličnim proizvodima.

 

Auto Janković