807 Objavljeno 17 novembar 2019 Autor: Micro Mreza

Ove godine Udruženje ima cilj da skupi sredstva za kupovinu opreme za specijalističke oftalmološke preglede, koji utiču na prevenciju oboljenja ili krajnjeg, neželjenog i trajnog oštećenja vida.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” i ove godine nizom aktivnosti će obilježiti „ljubičasti“ novembar, mjesec u kojem se podiže svijest javnosti o prijevremeno rođenim bebama.

Ove godine Udruženje ima cilj da skupi sredstva za kupovinu opreme za specijalističke oftalmološke preglede, koji utiču na prevenciju oboljenja ili krajnjeg, neželjenog i trajnog oštećenja vida.

Jelena Glišić iz Udruženja „Mrvice“ kaže da se roditelji prijevremeno rođene djece suočavaju sa mnogim teškoćama, a da bi olakšali život roditeljima i djeci ove godine prepoznali su potrebu nabavke aparata,  koji će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju nakon pravovremene dijagnostike.

„Udruženje je, u saradnji sa  Dr Vesna Ljubojević i uvaženom prof.dr Ana Oros, odlučilo prikupiti sredstva, za  Indirektni laser i oftalmoskop, jer značaj ove medicinske opreme,  nemjerljiv za prijevremeno rođenu djecu, koja imaju niz problema uzrokovanih ROP-om, ali takođe, svi dobro znamo da će ova aktivnost uveliko doprinijeti finansijskim uštedama na svim nivoima. Pored ovoga, ono što je bitno naglasiti, je, da naša djeca, na ove oftamološke intervencije, putuju u Republiku Srbiju, konkretno na Institut za neonatologiju Beograd. Ovo su vrlo teška i stresna putovanja, kako za dijete, tako i za roditelje. Po izlasku iz bolnice, vrlo često, sa kontrolama se nastavlja. Zamislite samo situaciju, da ste primorani dijete od 1900 grama, odvesti u CIPS na slikanje za pasoš“, rekla je za BUKU Jelena Glišić.

Ona kaže da je važno da cjelokupno društvo prepozna ovu njihovu ideju i da ih podrže.

„Da se zajedno borimo za edukaciju, za poboljšanje uslova boravka u bolnicama, da zajedno podignemo svijest o prijevremenom rođenju. Da roditelje u agoniji saslušaju i ohrabre, da im pruže podršku i pomoć“, ističe Jelena i dodaje da je njihova ovogodišnja motivaciona poruka „sanjam svijet, vidim svijet“.

„Pozivamo sve građane, da se uključe u našu kamanju, da ovim hrabrim klincima, svi zajedno, omogućimo savremenu medicinsku opremu, koja će uz ranu dijagnostiku, spriječiti pojavu trajnog oštećenja vida“, kaže ona.

Pomoći možete pozivajući humanitarni broj 1415.

Jelena podsjeća da su početkom novembra prošle godine pokrenuli akciju “Za topli zagrljaj”, u kojoj je prikupljeno 36.000 KM.

„Zahvaljujući tim sredstvima, a shodno potrebama neonatoloških odjeljenja, nabavili smo deset toplih krevetića. Kampanja iz 2017. godine, osigurala je Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra, donaciju EEG monitoring aparata za praćenje moždanih funkcija, koji pomaže u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju nakon pravovremene dijagnostike. No pored ove dvije najveće donacije, konstantno tokom ove tri godine, sprovode se razne aktivnosti, kojima ostvarujemo sljedeće ciljeve. Unapređenje zdravstvene zaštite roditelja i djece; pružanje psihološke podrške roditeljima prijevremeno rođene djece i djece sa posebnim potrebama; organizovanje aktivnosti koje unapređuju kvalitet života porodica sa prijevremeno rođenom djecom ili djecom sa posebnim potrebama; materijalno osnaživanje roditelja sa prijevremeno rođenom djecom i djecom sa posebnim potrebama, kao i humanitarno djelovanje, u skladu sa posebnim propisima“, kaže Jelena.

Kada je riječ o zakonima u RS i zalaganjima Udruženja „Mrvice“ u ovoj oblasti Jelena nam kaže da je prioritet poboljšanje statusa, ne samo prijevremeno rođenih beba, nego i njihovih roditelja, posebno majki. Ona kaže da su u tom smislu određeni pravci daljeg djelovanja a među kojima su i određena zakonska rješenja, koja se odnose na produžetak porodisljskog bolovanja.

U porodilištu Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) svake godine porodi se oko 3.000 žena, a od toga devet odsto je prijevremenih poroda, kada na svijet dolaze bebe mlađe od 37. nedjelje, neke od njih sa svega 500 grama težine. Naša sagovornica nam kaže da još uvijek ne postoje statistički podaci, koliki je ukupni broj na nivou Republike Srpske prijevremeno rođene djece, ali teže ka tome da samostalnim aktivnostima, prikupe i te podatke.

Jelenu smo pitali šta bi poručila majkama i porodicama koje su u bolnici i kako da prebrode najteže trenutke, postoje li uopšte riječi utjehe.

„Prijevremeno rođena beba, koja je svakako još uvijek trebala da bude u majčinom stomaku, jednostavno nije sposobna da se samostalno bori za svaki svoj naredni dah. Znamo da vas plaše slike vašeg djeteta prikopčanog sa bar deset cjevčica, isto toliko kablova, okruženih vama nepoznatom opremom. Taj prvi susret sa vašom mrvicom je veoma stresan i znajte, zauvijek će vam biti u mislima i sjećanju. Ali budite sretni u tom trenutku, jer zahvaljujući savremenim metodama liječenja i tehnologiji, i veoma nezrela djeca ili djeca veoma male težine na rođenju imaju šansu da prežive.No kako dani prolaze, vaše dijete će sazrijevati i rasti i prethodnu sliku će mjenjati slika potpuno razvijenog djeteta. Upamtite, vašoj mrvici je potrebno mnogo pažnje, topline… posjećujte ju na svaka tri sata, pričajte joj, jer vas sigurno čuje i prepoznaje vašu boju glasa“, rekla Jelena.

Na kraju razgovora Jelenu smo pitali kakva je trenutna situacija na UKC kada su prijevremeno rođene bebe u pitanju.

„Generalno, ono što je naša obaveza, jeste da budemo iskreno zahvalni osoblju neonatoloških odjeljenja, gdje se našim Mrvicama svakodnevno pruža njega, ali i maksimalna briga i angažman koji prevazilazi stručne i formalne okvire. Za sve zaposlene na ovim odjeljenjima imamo samo riječi zahvalnosti u ime svih naših mališana i uvijek ističemo njihovu edukovanost, jer su praćenjem i primjenom svih savremenih metoda liječenja preterminskih beba zajedno doveli do smanjivanja stope smrtnosti naše djece. Broj prijevremeno rođene djece je u porastu i bilo kakve donacije, koje podrazumijevaju nadogradnju savremenom opremom u našim klinikama, djeci pružamo još kvalitetnije liječenje u skladu s najvišim evropskim standardima mogu pomoći“, kaže u razgovoru za BUKU Jelena Glišić iz Udruženja Mrvice.

/Buka/


 

 

Auto Janković