239 Objavljeno 20 maj 2020 Autor: Micro Mreza

U laktaškom selu Slatina, u zaseoku Đukići, pronađena je još jedna kamena kugla, potvrdila je za Srpskainfo Svjetlana Baštinac, direktor Turtističke organizacije Laktaši.

Kuglu je na svome imanju pronašao mještanin Milan Zjajić i o tome obavijestio opštinsku Turističku organizaciju.

Kamena kugla je pravilnog sferičnog oblika i prečnika većeg od jednog metra. Sastavljena je od pješčara i homogene čvrste strukture. Postoje razne teorije o nastanku kamenih kugli, geolozi vjeruju da su nastale prirodnim putem.

''Takođe postoje naučno nedokazane tvrdnje da su tajanstvene kugle meteoriti ili čak da su djelo ljudskih ruku, zaostavštine drevnih civilizacija o kojima ne postoje pisani tragovi'', navode u Turističkog organizaciji Laktaši.

Ali ipak svi se slažu u jednom, podsjeća direktorica ove usatanove Svjetlana Baštinac, da kamene kugle predstavljaju vrlo rijedak prirodni fenomen, koji je važno sačuvati i prezentovati.

Prva i najveća kamena kugla otkrivena je prije 15 godina u Slatini, a otkrili su je mještani ovog sela, koja je postala turistička atrakcija. Postoje vjerovanja da uticaj energije kamenih kugli na bioenergetsko polje čovjeka dovodi do širenja aure, a time i na rast imuniteta.

Veliki broj turista i posjetilaca Slatine dolaze da meditiraju, crpe pozitivnu energiju iz kugle te uživaju u miru i prirodi. Do sada su kamene kugle na području opštine Laktaši, pronađene u naselju Trn i selima Slatina,  Drugovići i Rajčevci.

/Srpskainfo/