664 Objavljeno 01 jun 2020 Autor: Micro Mreza

U skladu sa kalendarom za obilježavanje značajnih datuma i jubileja, Boračka organizacija Srbac u saradnji sa Mjesnom boračkom organizacijom Sitneši organizovala je parastos za poginule borce Vojske Republike Srpske iz Sitneša.

U ovom selu je podignuto zajedničko spomen obilježje borcima i žrtvama fašističkog terora i spomenik na kojem su uklesani likovi šestorice boraca koji su stradali u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a to su: Nenad Vujić, Savo Berić, Milan Novaković, Vlajko Novaković, Božo Babić i Dušan Savandić.

Počast poginulim borcima odata je paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, a ove godine nije organizovan zajednički ručak zbog pandemije virusa korona, kako bi se smanjila mogućnost potencijalnog širenja zaraze.

Isto tako, ispoštovana je naredba Republičkog štaba za vanredne situacije o okupljanju manje od 50 ljudi na javnom mjestu, zbog čega su pomenu prisustvovali samo članovi porodica poginulih boraca i delegacije Opštine Srbac, Opštinske i mjesne boračke organizacije i SUBNOR-a, bez predstavnika drugih organizacija i ustanova, kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Parastos je služio sveštenik Nenad Đurić koji je podsjetio da su srpski junaci sa ovih prostora pali u mračni grob boreći se za narod i njegovu slobodu, za svetu vjeru i milu otadžbinu, krst časni i slobodu zlatnu.

''Tužne su majke što bez sinova ostadoše i tužna djeca bez očeva. Svima su srca tužna kad se sjete kako su svakog dana donosili ranjenike i zemne ostatke. Ali oni su pokazali hrabrost i odgovornost i osvjetlali svoje srpsko ime'', rekao je sveštenik Đurić.

On je dodao da je današnja molitva lijep znak naše zahvalnosti ali da je potrebno da se i djelom pokažemo blagodarni prema njima.

''Potrebno je da se staramo za očuvanje slobode stečene prolivenom krvlju i da pokoljenjima ostavimo zavjet da se svirepa stradanja i zvjerstva nikad ne zaborave. Da bismo ovo ispunili potrebno je da između sebe njegujemo bratsku ljubav i tek tada će naša molitva biti ugodna Bogu i našim poginulim sugrađanima'', rekao je Đurić.

Ispred Opštine Srbac parastosu su prisustvovali načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić i šef Odsjeka za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Borivoja Vrsajković, dok su delegacije Boračke organizacije i SUBNOR-a predvodili predsjednici ovih organizacija, Goran Plotan i Bogdan Davidović.

Tokom pomena, prisutni su se još jednom upoznali sa ratnim putem sitneških boraca koji su se borili u srbačkoj i drugim ratnim brigadama.

Nenad Vujić, rođen 25. aprila 1967. godine, bio je pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade a poginuo je 11. maja 1994. godine u mjestu Skipovac na trebavskom ratištu.

Savo Berić, rođen 27. januara 1956. godine, bio je član Prve srbačke lake pješadijske brigade a nestao je u neprijateljskoj ofanzivi na ozrensko-vozućkom ratištu 10. septembra 1995. godine.

Milan Novaković, rođen 17. avgusta 1963. godine, bio je pripadnik 16. Krajiške motorizovane brigade a poginuo je u borbama na ozensko-vozućkom ratištu 10. septembra 1995. godine.

Božo Babić, rođen 6. marta 1958. godine, bio je član Prve srbačke lake pješadijske brigade a nestao je u neprijateljskoj ofanzivi na ozrensko-vozućkom ratištu 10. septembra 1995. godine.

Vlajko Novaković, rođen 21. maja 1955. godine, bio je pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade a umro je 1995. godine.

Dušan Savandić, rođen 12. avgusta 1960. godine, bio je član Prve srbačke lake pješadijske brigade a nestao je u neprijateljskoj ofanzivi na ozrensko-vozućkom ratištu 10. septembra 1995. godine.

Auto Janković