1577 Objavljeno 11 jun 2020 Autor: Micro Mreza

U Šimićima na vrhu Kozare, selu koje najvećim dijelom pripada Banjaluci, ugroženo je stanište brekinje, rijetke vrste šumskog voća.

Sa mladih stabala u potpunosti je oguljena kora, što dovodi do sušenja. Ljubitelji prirode su razočarani ovim prizorima i postupcima pojedinaca.

''Priroda, a naročito šuma na Kozari je u potpunosti oskrnavljena. Sječa je izvan svake kontrole, šumska krađa na tom području veoma raširena, a cijeli kompleksi hrasta, bukve, kestena, graba, lipe i drugih šumskih vrsta su devastirani. To je neviđen i neshvatljiv atak na prirodu, masakr koji niko ne sprečava'', požalilo se portalu Srpskainfo nekoliko mještana Trnovca i Turjaka, potkozarskih naselja u blizini Šimića.

Oni kažu da su to većinom privatne šume čiji vlasnici ne žive u Šimićima, ali da uništavanje šume pravi veliki problem svima koji žive na tom području.

Inače, brekinjino drvo spada u porodicu najtvrđih evropskih vrsta drveta, a po samoj teksturi najsličnije je brezi. Zbog svojih tehničkih karakteristika drvo brekinje se koristi i za izradu muzičkih instrumenata, flaute, orgulja i čembala. Drvo brekinje je još cijenjeno za izradu furnira u drvnoj industriji.

Plod brekinje je tipična koštunica, najčešće kruškastog oblika smeđe boje. Cvjeta u maju i junu, istovremeno s listanjem, a plodovi sazrijevaju u septembru.

Prezreli plodovi brekinje imaju dobar okus, pa se od njih proizvode pekmez, kompot… Nezreli plodovi se koriste u narodnoj medicini.

Kod nas je brekinja rijetko drvo i nema komercijalnu važnost kao u zemljama Evrope, ali je vrlo važna za šumski ekosistem, jer su njeni plodovi omiljena hrana pticama, za divljači i druge šumske životinje.

/Srpskainfo/

Auto Janković