Auto Janković
1390 Objavljeno 20 jul 2020 Autor: Micro Mreza

U Službi Zavoda za transfuzijsku medicinu RS u Gradišci potrebne su doze krvi svih krvnih grupa.

''Posebno prošla sedmica je bila teška, potrošnja je bila velika'', kaže dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuzijsku mediicnu Gradiška, dodajući da je sedmična potrošnja krvi od 50 do 60 doza, a nove količine slabo pristižu.

Krvi koju imaju na zalihama, rok trajanja uskoro ističe.

''Nikad ne znamo kada će se desiti saobraćajna nesreća, učestali su lomovi kukova, dnevna bolnica ima svoje potrebe za dozama za onkološke i druge pacijente'', dodaje Cvjetkovićeva.

Organizovanim akcijama pokušaće se prikupiti određene doze krvi, međutim, situaciju dodatno usložnjavaju mjere kojih se i u ovom segmentu moraju  pridržavati, kako bi se spriječilo prenošenje virusa korona, te obezbijedile količine bezbjedne krvi za transfuzijsko liječenje.

Tako je onemogućeno davanje krvi davaocima koji su u posljednjih 28 dana boravili izvan RS, onima koji su prehlađeni, imaju kašalj, povišenu tjelesnu temepraturu ili su bili u kontaktu sa bolesnom osobom.

U gradiškoj Službi za transfuziju ističu da su među davaocima imali mnoge koji tokom ljeta iz inostranstva dođu u grad i daruju krv, sada to neće biti u mogućnosti.

''Naše zalihe krvi su do sada bile zadovoljavajuće, ali čini se da su se ljudi pomalo umorili i uplašili  cjelokupne situacije, na ulazak u bolnicu se, zbog potrebnih procedura, mora čekati, ali moramo se pridržavati uputa'', dodaju u Službi za transfuziju.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, starosti između 18 i 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Imajmo na umu da samo jedna doza krvi može nekome spasiti život.

/gradiska.tv/

Centari civilnih inicijativa